digestor

Ako si správne vybrať digestor?

Digestor

 

Dnes sú digestory, neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Pomáhajú udržiavať čistý a zdravý vzduch v kuchyni, tým, že odstraňujú pary a pachy, ktoré vznikajú pri varení. Na trhu nájdete mnoho variantov a typov. Čo umožňuje každému nájsť ten najlepší pre svoje potreby. Ako sa rozhodnúť?

 

Rozhodovať sa môžete na základe rôznych parametrov výkon, cena, hlučnosť, štýl kuchyne a nesmieme zabudnúť ani na farbu a štýl spotrebičov, aby nevznikol vizuálny neporiadok.

 

Výkon nám udáva sila motora. Je to najdôležitejšia časť digestoru. Ak ste už pátrali na internete alebo aj v kamennom obchode určite ste natrafili na rôzne výkony motorov, s tým je spojená, aj hlučnosť. Pri výbere nesmiete zabudnúť na veľkosť miestnosti. Ak máte spojenú obývačku s kuchyňou je potrebné nájsť digestor, aby dokázal odsávať pachy z veľkej plochy. Najlepšie je nájsť kombináciu tichého a výkonného digestoru.

Digestory sa vyrábajú z nereze. Tu si treba dať pozor na kvalitu použitého materiálu, nakoľko lacnejšia nerez je veľmi zlá na údržbu a čistenie. Podlieha rýchlej oxidácií. Na povrchu sa vytvoria nepekné fľaky.

Všetky digestory obsahujú filtre. Tukové filtre zachytávajú mastnotu pri varení. Ak sú filtre nekvalitné môže to vplývať na výkon a hlučnosť motora. Mastnotu pri nekvalitnom filtri môžete pozorovať aj na okolnom nábytku, na ktorom sú usadeniny mastnoty vo forme žltých kvapiek. Filter treba meniť a čisti, predĺžite tak životnosť svojho digestoru.

V praxi sa stretávame aj s názorom, že dizajn je uprednostnený na úkor výkonu. Nie je tomu tak. Na trhu nájdete množstvo digestorov, ktoré sú dizajnovo a štýlovo krásne a aj výkonné.

 

Vstavaný digestor je veľmi diskrétny, integrovaný do hornej skrinky nad sporákom. Tento typ nijako nenarúša vizuál kuchyne. Osvetlenie digestorov je samozrejmosť. Vstavaný digestor sa vyrába v dvoch typoch výsuvný a plne zabudovaný. Výsuvný je spredu viditeľný okom, kde vidno prednú lištu. Vyrába sa v nerezovom prevedení vo farbe nereze, ale nájdeme aj jeho variant v čiernej a bielej farbe. Plne zabudovaný digestor je vidno až pri bližšom pohľade. Je skoro neviditeľný. Tieto digestory sú výkonné a cenovo dostupné.

 

Ak nad sporákom skrinku nechcete máme pre Vás nástenný digestor. Tieto sa montujú priamo na stenu nad sporákom. Dizajnovo nájdete naozaj širokú škálu. Od moderných cez klasické, zdobené drevenými lištami až po minimalistické. Tu si naozaj máte z čoho vyberať.

 

Ďalej tu máme digestor priestorový alebo pre lepšiu predstavivosť ostrovný. Tento sa využíva v kuchyni s ostrovom, kde je zabudovaná varná doska. Pôsobia veľmi elegantne a sviežo. Na trhu nájdete neuveriteľné množstvo dizajnov pre vašu kuchyňu. Digestory môžu byť ukotvené v strope na lanách, zabudované priamo do stropu. Nájdeme aj také, ktoré sú skôr podobné svietidlu než digestoru.

 

Digestor zabudovaný priamo vo varnej doske. Súhra dizajnu a funkčnosti pri ktorej sa musíme pripraviť aj na vyššiu cenu. Všetci výrobcovia ponúkajú aspoň jeden takýto typ. Samozrejme je tu aj o niečo lacnejšia alternatíva, a to digestor zabudovaný do pracovnej dosky.

 

Adresa prevádzky

Dopravná 412
955 01 Topoľčany

Objednávky

Volajte: +421 903 034 790

Zdieľajte